zondag 20 januari 2013

Percentiel




De grote witte enveloppen die mijn meiden meenemen uit school mogen alleen met een ouder worden geopend. Ze bevatten de uitslag van de Entreetoets Groep 6 van het Cito. In de ouderfolder las ik al eerder dat met deze Entreetoets de leerkracht kan nagaan of mijn kind op niveau presteert en – nog belangrijker – of er in de kennis en vaardigheden van mijn kind op bepaalde punten hiaten zitten. De leerkracht kan dan op basis van de uitslag van de toets zonodig een gericht plan maken om de hiaten op te vullen.”
Ik zie een A4-tje met kolommen, cijfertjes en sterretjes. Ja, uhm…… Mijn oog valt op het woord “percentiel”. Ik pak de ouderfolder erbij voor de nodige toelichting, weken terug al gekregen én gelukkig goed bewaard,.
Stel: Bauke heeft voor Spelling een percentiel van 68. Dan betekent dat dat 32% van alle leerlingen die meededen met de Entreetoets een hoger “percentage goed” hadden dan Bauke en 68% een even hoog of een lager “percentage goed”. Bauke doet het dan in vergelijking met andere leerlingen tamelijk goed. Oké, er gaat mij iets dagen.
Ik zie dat de kolommen van de sterretjes in de ouderfolder anders genoemd zijn (--, -, gemiddeld, +, ++) dan van het exemplaar dat ze nu mee hebben gekregen  (V, IV, III, II, I). Maar laat ik voor het gemak maar aannemen dat de betekenis hetzelfde is.
Het sterretjespatroon bij beiden ligt voornamelijk aan de rechterkant van de gemiddelde-lijn.
Omdat ik het natuurlijk ook belangrijk vind dat de kinderen zélf weten hoe zij gepresteerd hebben, zeg ik hen dat ze het bovengemiddeld hebben gedaan. Wanneer ik vervolgens de resultaten aan de hand van de kolommen aan hen wil uitleggen en het woord “percentage” noem, zuchten ze en haken af. Ach, laat ook maar, het komt wel goed met hen. Voor “Verhoudingen, breuken en procenten” hebben ze een percentiel van 83 respectievelijk 94!
Misschien dat het Cito de toetsing ook voor eigen gebruik kan uitbreiden, om zo eigen hiaten aan te pakken, met name voor de onderdelen “Produceren van teksten”, “Begrijpen van teksten” en “Woordenschat”, ten behoeve van de ouder maar ook vooral voor het kind zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten